Nowy harmonogram naborów wniosków o dofinansowanie dla RPO WM

Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych ogłosiła harmonogram naborów wniosków o dofinansowanie w trybie konkursowym dla Regionalnego Programu Operacyjnego na 2020 rok.

Działanie 2.1:  E-usługi; poddziałanie 2.1.2: e-usługi dla Mazowsza w ramach ZIT. Informatyzacja administracji publicznej oraz instytucji i zasobów kultury na terenie Warszawskiego Obszaru Funkcjonalnego – ZIT. Planowany termin naboru – marzec 2020.

Działanie 4.2: Efektywność energetyczna – termomodernizacja budynków użyteczności publicznej. Planowany termin naboru – luty 2020.

Działanie 4.3: Redukcja emisji zanieczyszczeń powietrza; poddziałanie 4.3.2: mobilność miejska w ramach ZIT – rozwój zrównoważonej multimodalnej mobilności miejskiej – ZIT – Ścieżki i infrastruktura rowerowa. Planowany termin naboru – kwiecień 2020.

Działanie 5.3: Dziedzictwo kulturowe: wzrost regionalnego potencjału turystycznego poprzez ochronę obiektów zabytkowych. Planowany termin naboru – luty 2020.

Działanie 8.3: Ułatwianie powrotu do aktywności zawodowej osób sprawujących opiekę nad dziećmi do lat 3; poddziałanie 8.3.1: Ułatwianie powrotu do aktywności zawodowej – Tworzenie i funkcjonowanie nowych miejsc opieki nad dzieckiem do lat 3, w formie żłobków (m.in. przyzakładowych) lub klubów dziecięcych i opiekuna dziennego oraz dostosowanie już istniejących miejsc do potrzeb dzieci z niepełnosprawnościami. Świadczenie usługi w postaci pokrycia części lub całości kosztów związanych ze świadczeniem bieżących usług opieki nad dziećmi do lat 3 w formach wskazanych w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 tj. za pobyt dziecka w żłobku, klubie dziecięcym, u dziennego opiekuna. Planowany termin naboru – maj 2020.

Działanie 8.3: Ułatwianie powrotu do aktywności zawodowej osób sprawujących opiekę nad dziećmi do lat 3; poddziałanie 8.3.2: Ułatwianie powrotu do aktywności zawodowej w ramach ZIT: Tworzenie i funkcjonowanie nowych miejsc opieki nad dzieckiem do lat 3, w formie żłobków (m.in. przyzakładowych), lub klubów dziecięcych i opiekuna dziennego oraz dostosowanie już istniejących miejsc do potrzeb dzieci z niepełnosprawnościami. Świadczenie usługi w postaci pokrycia części lub całości kosztów związanych ze świadczeniem bieżących usług opieki nad dziećmi do lat 3 w formach wskazanych w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 tj. za pobyt dziecka w żłobku, klubie dziecięcym, u dziennego opiekuna. Planowany termin naboru – luty 2020.

Działanie 9.1: Aktywizacja społeczno-zawodowa osób wykluczonych i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu – integracja społeczna i aktywizacja zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem społecznym ze szczególnym uwzględnieniem osób z niepełnosprawnościami. Planowany termin naboru – kwiecień 2020.

Działanie 9.1: Aktywizacja społeczno-zawodowa osób wykluczonych i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu – Integracja społeczna i aktywizacja zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem społecznym ze szczególnym uwzględnieniem osób z niepełnosprawnościami. Planowany termin naboru – październik 2020.

Działanie 9.1: Aktywizacja społeczno-zawodowa osób wykluczonych i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu –  Integracja społeczna i aktywizacja zawodowa osób oddalonych od rynku pracy w ramach współpracy międzysektorowej. Planowany termin naboru – listopad 2020.

Działanie 9.2: Usługi społeczne i usługi opieki zdrowotnej; poddziałanie 9.2.1: Zwiększenie dostępności usług społecznych –  rozwój usług społecznych świadczonych w społeczności lokalnej realizowanych na rzecz osób niesamodzielnych. Planowany termin naboru – marzec 2020.

Działanie 10.1: Kształcenie i rozwój dzieci i młodzieży: poddziałanie 10.1.4: Edukacja przedszkolna: zwiększenie dostępności do edukacji przedszkolnej. Planowany termin naboru – marzec 2020.

Działanie 10.3: Doskonalenie zawodowe: poddziałanie 10.3.1: doskonalenie zawodowe uczniów: rozwój współpracy szkół zawodowych z otoczeniem społeczno-gospodarczym, w tym realizacja staży i praktyk. Doposażenie szkół i placówek kształcenia zawodowego (tj. centrów kształcenia zawodowego i ustawicznego i/lub jednostek systemu oświaty realizujących zadania CKZiU) w sprzęt i materiały dydaktyczne do realizacji kształcenia zawodowego – wyłącznie jako element projektu. Wsparcie rozwoju nauczycieli zawodu i instruktorów praktycznej nauki zawodu. Prowadzenie doradztwa zawodowego i rozwój współpracy z rynkiem pracy. Planowany termin naboru – styczeń 2020.

Działanie 10.3: Doskonalenie zawodowe; poddziałanie 10.3.3: doradztwo edukacyjno – zawodowe w ramach ZIT. Prowadzenie doradztwa zawodowego (w 7 i 8 klasach szkół podstawowych i szkołach prowadzących kształcenie zawodowe) i rozwój współpracy z rynkiem pracy. Planowany termin naboru – maj 2020.

W pozostałych działaniach nie przewidziano naboru w 2020 roku, bądź też odbywa się on w trybie pozakonkursowym.

Szczegóły na stronie  Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych: