Rusza Horyzont Europa ->

Horyzont Europa (Horizon Europa) to przyszły program ramowy Unii Europejskiej na rzecz badań i innowacji, wspierający działania od pomysłu aż po urynkowienie. Będzie on stanowił uzupełnienie dla programów krajowych i regionalnych.

Horyzont Europa to naturalna kontynuacja projektu Horyzont 2020. Komisja Europejska zaproponowała przeznaczenie na niego kwotę 100 miliardów euro.

Celem jego powstania jest zapewnienie niezbędnych środków, aby Europa pozostała liderem badań i innowacji. Ma on wzmocnić szczególnie sektory naukowy i technologiczny, aby sprostać wyzwaniom takich dziedzin jak zdrowie, starzenie się społeczeństw, bezrobocie (proces związany z coraz większą automatyzacja stanowisk pracy), bezpieczeństwo, zanieczyszczenie i zmiana klimatu.

Horyzont Europa ma trzy podstawowe filary, tak aby państwa członkowskie jak najlepiej wykorzystywały krajowy potencjał badawczo-innowacyjny:
– doskonałą bazę naukową, która w założeniach ma wzmocnić unijną pozycję lidera badań naukowych oraz rozwijać wysokiej jakości wiedzę i umiejętności poprzez promowanie badań, inwestycje w kadry naukowe i infrastrukturę badawczą.
– wyzwania o charakterze globalnym i europejską konkurencyjność przemysłową, a więc będące odpowiedzią na współczesne problemy społeczne oraz zapotrzebowanie w kwestii technologii przemysłowych (technologie cyfrowe, energetyka, mobilność, żywność i zasoby naturalne).
– promowanie innowacyjności Europy poprzez utworzenie Europejskiej Rady ds. Innowacji, mającej spełniać rolę punktu kompleksowej obsługi dla innowatorów o dużym potencjale.

Osiągając porozumienie polityczne Komisja rozpoczęła proces planowania strategicznego identyfikujący:
– wsparcie badań i innowacji oraz ich ukierunkowany wpływ.
– programu szczegółowego służącemu realizacji ‘Horyzontu’ odnoszącego się do partnerstwa europejskiego.
– programu badawczo-szkoleniowego na mocy traktatu Euratom, stanowiącego uzupełnienie Horyzontu Europa.
– decyzji Rady zmieniającej powołanie Europejskiego Wspólnego Przedsięwzięcia na rzecz Realizacji Projektu ITER (międzynarodowy eksperymentalny reaktor termojądrowy).

Rada ma zdecydować w sprawie budżetu programu w ramach procedury przyjęcia wieloletnich ram finansowych. Potrzebna jest do tego jednomyślność państw członkowskich oraz zgoda Parlamentu Europejskiego. Aby tego dokonać Rada poprosiła o aktywny udział państw członkowskich w planowaniu strategicznym oraz tworzeniu i realizacji stosownych misji i partnerstw.
4 października b.r. zakończono konsultacje społeczne w sprawie wdrażania strategii wdrażania. Strategia wdrażania ma zostać sfinalizowana do końca 2019 roku. Zwieńczy ją przyjęcie planu strategicznego, na którym będą się opierać programy prac i tematy konkursów w początkowej fazie, tzn. latach 2021-2024. Określone zostaną sposoby zarządzania programem w praktyce, tak aby nastąpiło uproszczenie procedur i zwiększenie dostępu do środków.

Horyzont Europa to szansa dla polskich naukowców na współpracę z zagranicznymi instytucjami akademickimi, uczelniami, instytutami badawczymi oraz przemysłem.

Więcej informacji pod linkami:

Infografika o Horyzoncie Europa

Strona Komisji Europejskiej